JOAN MANENT i les petites narracions de l'obrerisme llibertari badaloni

Joan Manent i Pesas ha estat un dels badalonins més destacats i compromesos pel que fa a la difusió de la memòria e historia de la Badalona llibertaria dels anys trenta del segle XX. Entre d’altres aportacions conegudes va escriure a mitjans del anys 70, des del llarg exili francès, el destacat llibre “Records d’un sindicalista llibertari català” que es encara avui en dia una de les millors obres biogràfiques a l’entorn del sindicalisme llibertari català i especialment badaloní durant aquests anys de persistents lluites obreres e il·lusions col·lectives.

 

El que us presentem a continuació són, per dir-ho breument, unes petites narracions inèdites realitzades per en Joan Manent en els últims anys de la seva vida, i que fins al moment havien dormit un llarg temps en algun calaix desconegut. Les diverses temàtiques que ens ofereix Joan Manent formen part coneguda de un cert anecdotari badaloní, que encara avui i pels més grans pot ser reconegut i que per a la gent més jove ja resulta força allunyada i sense la connexió emocional viscuda pels nostres avantpassats.

 

És probable que Joan Manent hagués volgut fer un llibre amb les narracions recollides i d’altres que dissortadament s’han perdut pel camí, i que seran difícils de trobar, com per exemple una biografia sobre la figura de Joan Peiró i la seva destacada petjada a la ciutat de Badalona. El nostre apreciat escriptor torna i retorna a les seves vivències amb aquestes sis petites narracions que ens donen a conèixer algunes dades i anècdotes desconegudes, que en alguns casos poden ser menors, però que estirant del fil ens ofereixen un marc destacable de la quotidianitat de l’obrerisme llibertari badaloní en el temps de la II República i la Guerra Civil.

 

Buscant un cert fil conductor vers les temàtiques de les que en Joan Manent ens vol donar certa informació podem extraure una reivindicació i defensa de l’ètica i la practica militant del sindicalisme llibertari badaloní, de la que en Joan Manent va ser un dels referents més destacats i coneguts durant aquests anys. En aquest sentit la pràctica social emprada en temps de la Guerra Civil, que res té a veure amb alguns excessos i actituds forassenyades, era afavoridora de la nova revolució social que s’estava portant a terme a la nostra ciutat i a la major part de les poblacions de Catalunya.

 

Entenent que una revolució social, que és feia pel bé de les classes populars, era alguna cosa més important que un ajust de comptes i una certa venjança de classe amb els teus enemics d’idees. Les tesis i opinions defensades per Joan Peiró en el seu llibre “Perill a la rereguarda” serien la expressió més coneguda de les idees i activitats d’en Joan Manent en els primers mesos de l’inici de la Guerra Civil. La lluita a la Badalona revolucionaria per arraconar i denunciar els sectors “incontrolats”, dels que hi havia de tots els colors socials i polítics, forma part d’algunes d’aquestes narracions que defensen la vida de les persones discrepants, més enllà de les seves opinions que podien no esser favorables al procés revolucionari engegat després de l’aixecament militar feixista al juliol de 1936.

 

En moltes d’aquestes narracions Joan Manent ens ofereix, amb exemples diversos, la seva manera d’entendre la militància social e ideològica d’un bon sector dels llibertaris badalonins, i no tots perquè també hi havien opinions que afavorien algunes activitats venjadores, i que finalment van ser bloquejades fent-les residuals.

 

Per acabar també és útil i clarificadora la reflexió feta per en Joan Manent en una de aquestes narracions sobre l’amplia repressió que va exercir el franquisme en els següents anys un cop acabada la Guerra Civil. En les seves paraules es constata la manera diferent exercida per les autoritats franquistes a l’hora d’executar massivament als militants republicans i antifeixistes de tota mena. Així molts dels que van morir havien arriscat vida i honor en els temps foragitats de la conflagració bèl·lica defensant que no és fessin matances de caire indiscriminat.

Ves per on...

Equip Cedall (Desembre 2022)    

 

Pàgina inicial       Documentació       Moviment